Най-вероятно тя е дело на древните траки

Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов.

Глинени съдове, злато и сребро – част от находките в античен мол в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

В рамките на подводните проучвания са извършени спускания от трима водолази. Открити са две места с фрагментирана керамика.

УНИКАЛНО: Откриха огромна тракийска гробница край пловдивско село

Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър, пише БТА.

Ще сложат ли край на археологическите разкопки на "Скаптопара"?

Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена, дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.

Скелет на 4000 години и кинжал от Бронзовата епоха в гробна могила край Приморско

Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров. От Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни тази година, при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.