Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство

Пациенти срещу държавата заради новите правила за ТЕЛК. Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.

Приеха нова наредба в системата на ТЕЛК

Павлина Григорова е една от засегнатите от промените. Тя е и инициатор на жалбата.

„Нашата битка започна още в началото на създаването на новата наредба. От близо една година ние сформирахме малка група – хора с редки заболявания и тежки увреждания, и започнахме да търсим вариант това да спре и някой да чуе реално болните хора”, обясни в „Здравей, България” Павлина Григорова.

„Нашето питане е кой решава кое заболяване е водещо и кое – придружаващо, при условие че съвкупност от няколко заболявания правят общото състояние на човека към момента на увреждането”, поясни тя.

Реформата в ТЕЛК – на съд

Ще подадем около 23 жалби. Протестът ни е срещу цялата медицинска експертиза, тъй като тя е неиздържана”, допълни Григорова.

„Според вицепремиера Валери Симеонов така щял да хване фалшивите ТЕЛК-ове. Това е изключително некомпетентно като изказване и методика. Да атакуваш хора с тежки, социално значими заболявания, показва, че нямаш никаква мисъл за бъдещето”, коментира Ани Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Нов регистър обединява информацията за хората с увреждания у нас (ВИДЕО)

По думите й проблемът не е дискутиран със заинтересованите страни – лекарите в комисиите и пациентите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.