Предстои приемане на закон, гласуване от Европарламента и държавите

Европейската комисия ще препоръча на страните-членки да отменят въвеждането на лятно часово време. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за германската телевизия ZDF.

КЪДЕ ДА ГЛАСУВАМЕ: Анкетата на ЕК „За” или „Против” лятното часово време е към края си

Брюксел проведе обществена консултация. При онлайн гласуване 80% от участвалите в анкетата искат да спрат да въртят часовника напред и назад през годината. За да остане това в историята, Еврокомисията ще трябва да изработи законопроект, а Европарламентът и държавите-членки да го одобрят.

Представете си да имате близо 400 часовника и два пъти в годината да ги сверявате. Такава е съдбата на колекционера Вернер Стехбарт.

Над 4,6 млн. души гласуваха в анкетата за лятното часово време

"Започвах три дни предварително и понякога имах нужда от два дни, за да настроя всички", разказва той.

И макар страстните колекционери да са малцина, европеецът каза категорично „не” на въртенето на стрелките напред-назад. 4,6 милиона души участваха в анкетата за отмяна на лятното часово време - най-мащабната в историята на Европейския съюз. 3 милиона от тях бяха германци. Ето защо именно в Германия председателят на Еврокомисията обяви, че ще работи за законодателство в тази посока.

Местенето на стрелките - в историята? (ВИДЕО)

„Когато се допитваме до гражданите по даден въпрос, трябва после да направим онова, което те искат. Щом хората го искат, ще го направим”, каза Жан-Клод Юнкер.

В Европа настъпва вечно лято, пишат световните медии, а германци и французи са повече от доволни.

Какво печелим и губим от смяната на времето?

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 г. - в родното място на времето Гринуич. Тогава местен предприемач написва памфлет "Загуба на дневна светлина". Един век по-късно Финландия застава начело на кампанията срещу смяната на часа. Аргументите са, че пречи на съня и на производителността на труда. Извън Европейския съюз редица държави се отказаха от въртенето на стрелките. Сред тях Русия, Турция, Беларус, Исландия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.