Това обявиха премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху

България открива почетно консулство в Йерусалим. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху. Двамата се срещнаха във втория ден от посещението на Борисов в Израел.

С ИЗРАЕЛ СРЕЩУ ТЕРОРА: Борисов се среща с Нетаняху и роднини на жертвите от Сарафово

Още в началото на срещата Борисов и Нетаняху обявиха, че България открива генерално почетно консулство в Йерусалим. Според израелския премиер това може да е първа стъпка за преместването и на нашето посолство от Тел Авив в Йерусалим. Решението за консулството идва в момент, в който Израел настоява международната общност да признае именно Йерусалим за столица на държавата.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА БОРИСОВ В ИЗРАЕЛ ВИЖТЕ ТУК

„Поех ангажимент за генерално консулство за цял Израел в Йерусалим – идеята е да се улеснят максимално българските граждани”, заяви Борисов.

Според експерти ролята на новото консулство ще бъде представителна, а засега административните функции остават за мисията в Тел Авив.

„Надявам се това да е първата крачка за установяване на българско посолство в Йерусалим”, каза Бенямин Нетаняху.

Двамата обсъдиха и как двете страни да противодействат на тероризма.

„Това е атака към всички нас – към араби, европейци, американски, всички. И вие също бяхте потърпевши от такава атака. Затова това, което правим заедно, е да насърчим общо бъдеще, а не минало на насилие”, заяви Нетаняху.

Борисов: Израел играе ключова роля за мира в Близкия изток

Двамата премиери откриха и паметник, посветен на българския принос за спасяването на евреите през Холокоста.

„Този мемориал винаги ще ни напомня за великото дело на българите. То има специално място в сърцата на евреите. Вие не само спасихте евреите, вие спасихте честта на човечеството”, заяви Бенямин Нетаняху.

Двамата премиери се разбраха също до края на годината в София да се проведе съвместно заседание между правителствата на България и Израел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.