Причината са първите случаи на африканска чума по прасетата в Провадийско

Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са първите случаи на африканска чума по прасетата в Провадийско. В румънския град Гюргево, в непосредствена близост до Русе, е открито ново огнище на болестта.

Африканската чума отдавна е на европейска земя. Най-много огнища има в Литва, Латвия, Естония, Полша и в Румъния, където проблемът е най-сериозен. А у нас - първото огнище е във варненското село Тутраканци. Там бяха умъртвени близо 100 прасета.

Сега опасност от зараза има и в Русенско. В района се отглеждат 25% от всички прасета у нас или 70 на сто от свиневъдството в Североизточна България.  

Зам.-министър на земеделието: Ситуацията с чумата по прасетата е критична

У нас се гледат близо 1 млн. прасета - около 450 хиляди в големите свинекомплекси и около 450 в различни ферми и дворове. В случай на криза с чумата от бизнеса се притесняват, че може да се стигне до елиминиране на бранша и шоково поскъпване на цените.

Около 30% от всички свине в страната се отглеждат в Русенско. Свинекомплексите като този в Голямо Враново са взели всички необходими мерки за сигурност. В Русе се събра кризисен щаб, който набеляза мерки, така че да не бъде допуснато болестта да се разпространи в региона.

Семейство Христови от русенското село Николово ще заколят домашното прасе далеч преди Коледа. Не му било времето сега, но се съобразяват с препоръката на властите.

„Не е времето, защото е топло и мухи и всичко и се опасяваме как ще го приберем”, казва Стефана Христова.

Властите обаче са категорични - най-голямата опасност от разпространение на чумата идва именно от дворните животни.

„Единственият начин да се ограничи заразата е в близката година да няма прасета в задните дворове. И е важно хората да го разберат, за да не стане проблема, че в следващите 10 години да няма прасета въобще”, казва областният управител на Русе Галин Григоров.

Отрицателни са първите проби за африканска чума в с. Бозвелийско

Опасенията са, че ако заразата се пренесе от домашните на дивите прасета, проблемът ще излезе извън контрол.

 „Голяма част от тези стопани, които имат такива прасета са и ловци. Сега важното е да разделим домашната от дивата свиня, защото ако заразата отиде там ще ускорим това заболяване в България и тогава борбата ще бъде дълга и окопна”, обясни заместник-министърът на земеделието и храните Янко Иванов.

Затова собствениците на големи свинекомплекси са готови да компенсират домакинствата за собствена сметка след като заразата отшуми.

 „Ние сме готови да ги възмездиме, няма да чакаме Брюксел или София да дава пари”, каза Виктор Димитров, управител на свинекомплекс.

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Евтаназираха десетки прасета в Тутраканци (ВИДЕО)

От бранша прогнозират – при задълбочаване на проблема, скокът на цените за крайния потребител е неизбежен.

„Ако недай си Боже стане това поголовно, ще се вдигнат цените това е неизбежно”, допълва Димитров.

А Николинка вече е на загуба. Имала три прасета, но ги продала. Чула по телевизията за опасността от заболяването.

„Че се блъскахме много пък ги дадохме евтино, нали 50 килограма, друго е да го дадеш на 120, както сме ги продавали....Ама тъй се наложи, че ги дадохме”, ядосва се жената.

Първи случай на чума по свинете у нас (ВИДЕО)

За да остане чумата далеч от нашата граница граничните власти конфискуват от пътниците продукти от свинско месо. А автомобилите, преминаващи през Дунав мост се дезинфекцират.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.