За Северозапада с надежда

В „Къси разкази” Мария Йотова показва хората и житейските ситуации, които стоят зад цифрите за ниската раждаемост, високата смъртност и напускането на младите. Според ООН населението на България е паднало под 7 милиона.

„Исках да проверя как наистина изглежда тази статистика и кои са лицата зад нея. Отидохме в Северозападна България, където се знае, че някои села съществуват само на карта. Има и такива, които не съществуват дори и там и приличат на призрачни места. Има села, в които деца не са се раждали от години, а смъртността е много висока”, разказа в „Събуди се” Мария Йотова.

„Комплекс от причини са довели до тази ситуация. Притеснителното е, че младите хора, които са останали там, просто чакат нещо да се случи. В никакъв случай обаче нещата не са безнадеждни. Въпросът е, че продължаваме да фокусираме погледа си в грешната посока”, коментира специалистът по демография Георги Бърдаров.

Според него огромният проблем на България не е раждаемостта, а емиграцията на млади хора, която продължава интензивно от 1989 г. насам. Вниманието трябва да се насочи към това те да се задържат у нас.

Какво разказват хората в Северозападна България за живота там – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.