Стихията е вече с вятър със скорост 195 километра в час

Ураганът „Флорънс” в Атлантическия океан оправда прогнозите на метеоролозите и стана от четвърта степен с приближаването си към Източното крайбрежие на САЩ, предаде БТА.

Стихията е вече с вятър със скорост 195 километра в час. На Източното крайбрежие вече бяха наредени първите евакуации. Те бяха разпоредени от властите на Северна Каролина за жителите на остров Хатерас. От вторник заповедите ще касаят и други крайбрежни туристически райони.

Южна Каролина също обяви състояние на тревога. Щатът Вирджиния последва примера й „Флорънс” се придвижва със скорост от 20 километра в час в северозападна посока. Очаква се скоро да премине между Бахамите и Бермудските острови. После ще се насочи към САЩ, където може да връхлети Източното крайбрежие в четвъртък. Очаква се ураганът да се засилва.

СТИХИЯТА „ЛЕЙН”: Огромни наводнения и свлачища на Хавайските острови (ВИДЕО+СНИМКИ)

Два други урагана следват „Флорънс” в Атлантическия океан. Ураганът „Хелън" е с ветрове 165 километра в час и се очаква да се засили утре вечер. Той напредва североизточно, но се очаква скоростта му да намалее прогресивно. Ураганът „Айзък" бе определен от Центъра за ураганите в Маями като малък ураган с ветрове с максимална скорост 120 километра в час. Той се насочва към Малките Антилски острови - регион, който все още се възстановява от преминаването на урагана „Мария" миналата година.

Любопитното при урагана „Флорънс” е, че миналата седмица той се засили насред Атлантическия океан и на 5 септември достигна четвърта категория. Но тогава беше на над 2000 километра източно от Бермудите. После той отслабна до тропическа буря, но още тогава метеоролозите предупредиха, че стихията не си е отишла и техните прогнози се оправдаха.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.