Велосипедисти от Варна излизат на протестно шествие

Шофьорът П.З., на 25 години, който уби велосипедист във Варна, никога не е имал книжка. Това съобщи изпълняващият длъжността окръжен прокурор на крайморския град Радослав Лазаров. По думите му през 2010 и 2017 г. са му били съставяни актове за шофиране без книжка. 

Инцидентът, при който загина 38-годишният балетист от Варна Мартин Чикалов, се случи на 10 септември, около 19.50 часа. След удара шофьорът на колата е избягал от местопроизшествието.

Кола помете велосипедист на пешеходна пътека във Варна, водачът избяга (ВИДЕО)

Автомобилът е намерен изоставен на бул. „Цар Освободител“. По регистрационния му номер полицията във Варна установила собственика. 

В рамките на разследването са разпитани множество свидетели, станали очевидци на пътно-транспортното произшествие, извършено е претърсване и оглед на автомобила под ръководството на прокурор в Окръжната прокуратура.

След като избяга от местопроизшествието, шофьорът, причинил тежката катастрофа се предаде, като е бил придружен от адвокат. 

 „Той е 25-годишен, неправоспособен, с два акта заради липсата управление без правоспособност. Ако бъде доказано престъплението му, наказанието, което го грози е лишаване от свобода от 3 до 15 години”, обясни окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

 „Лицето първоначално е избягало, след това по данни на колегите се е предал. Постановено е задържане за 72 часа”, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

 „Взети са му проби за наличие на наркотици или други упойващи вещества в кръвта”, обясни старши комисар Даниел Пашов, директор на ОДМВР – Варна. 

След изтичане на 72-часовото задържане прокуратурата ще внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Протестното шествие под надслов „Поход за живот” е насрочено за 18 часа. То ще тръгне от сградата на общината във Варна и е планирано да стигне до сградата на областната администрация. Очаква се да се включат много велосипедисти от местни клубове, които искат от местната власт да урегулира движението на две гуми във Варна. Инцидентите стават все повече – има още един такъв с 61-годишен велосипедист, блъснат на изхода на магистрала „Тракия”. Човекът се бори за живота си в момента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.