Тя заяви още, че е важно да кажем ясно "не" на национализма и "да" на Европа

"Европа, която отстоява своите основополагащи ценности за демокрация и защита на гражданите и Европа, която държи високо в европейския дневен ред днешните предизвикателства относно миграцията, отбраната и цифровизацията – това за мен са ключовите послания от днешната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер", коментира българският комисар по цифровата икономика и общество веднага след традиционната годишна реч за състоянието на Съюза на председателя Юнкер пред евродепутатите в пленарната зала, съобщиха от ЕК.

Мария Габриел заяви още, че днес е важно да кажем ясно "не" на национализма и "да" на Европа, която се вслушва в своите граждани. Според нея е от особено значение в сегашния контекст на сложни геополитически процеси да се запази каузата Обединена Европа, която е сред най-благородните каузи в този свят. По отношение на посланията на председателя Юнкер, свързани с ресора цифрова икономика и общество, българският еврокомисар отбеляза значимостта на развитието на изкуствения интелект, по-добрата свързаност със Западните Балкани, борбата с терористичното съдържание онлайн.

„Европейският съюз има потенциал да бъде сред лидерите в областта на изкуствения интелект, като не губим от поглед етичните правила – работим усилено през последните месеци в тази посока. Що се отнася до Западните Балкани, вече прилагаме Цифрова програма за региона чрез действията за намаляване на роуминга, подобряване на свързаността, подкрепа за цифровите умения на хората и за цифровизацията на предприятията. Не на последно място е работата ни в борбата с терористичното съдържание в интернет и днес предложихме нови мерки, чрез които да постигнем премахването му в рамките на един час от публикуването. Само една силна и единна Европа, която е на висотата на очакванията на нейните граждани, ще ни позволи да постигнем желаните високи резултати“, подчерта в коментара си комисар Мария Габриел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.