Въпреки намалената категория, опасността остава голяма

Ветровете на урагана "Флорънс" отслабнаха до 180 км/ч с пориви от 260 км/ч. Силата на стихията обаче остава все така чудовищна, а диаметърът й е около 720 км. Въпреки намалената категория, опасността остава голяма.

Ураганът "Флорънс" приближава към САЩ (ВИДЕО)

Любица Савова е решила да не напуска дома си, въпреки че евакуацията тече с пълна сила.

„Не е възможно вече да се изнесем. Първо, вече е малко късно. Второ, страхуваме се от наводнения, които се предвиждат във вътрешността на щата и връщането ще бъде по-трудно, отколкото да останем тук”, сподели Савова, българка, която живее в района, където бушува "Флорънс".

УРАГАНИТЕ В АТЛАНТИКА: Кои райони на САЩ са в най-голям риск? (ВИДЕО)

Но най-голямата опасност от наводнения не е за вътрешността на страната, а за крайбрежието. Там ураганът ще стовари стена от вода, която на места ще е висока по 4-5 метра. След това идва огромната приливна вълна от още 2 до 5 метра. Очакват се и проливни валежи.

Ураганът "Флорънс" понижи категорията си

Магистралите на много места са задръстени от хора, бягащи от бедствието.

Посолството във Вашингтон създаде кризисен щаб във връзка с урагана „Флорънс“

Кризисен щаб, който да следи ситуацията и при необходимост да окаже съдействие на българските граждани по източното крайбрежие на САЩ във връзка с урагана „Флорънс“, е създаден със заповед на посланик Тихомир Стойчев.

"Призоваваме българските граждани в засегнатите райони да се информират постоянно за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на местните власти и представителите на Червения кръст", казват от посолството.

При необходимост от съдействие, можете да се свържете с дипломатическата ни мисия на телефони: +1 (202) 387-5770, +1 (202) 387-0174, да поискате съдействие от най-близкото представителство на друга държава членка на ЕС или да потърсите най-близкия пункт на Червения кръст (https://www.redcross.org/).

Във връзка със стихията, при необходимост от съдействие, може да се обадите на номер 911.

За информация можете да ни следите на Facebook страницате https://www.facebook.com/Bulgarian-Embassy-in-Washington-D или акаунта в Twitter - @EmbassyBGinUSA.

Актуална информация относно урагана „Флорънс“ и неговото движение можете да намерите на https://www.nhc.noaa.gov/, както и на https://www.state.gov/ofm/emergency/hurricane/index.htm

Повече за силата на бурята вижте във видеото.

Репортер: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.