Многото автомобили, стресът, вечното бързане и работата често прави от съвременните хора невротични

Да живееш в голям град и да го правиш здравословно звучи като оксиморон – става все по-трудна задача, а също и скъпа. Градовете не са това, което са били преди сто години, и сега градският живот е не само по-затормозяващ, но и често пъти ни отнема от здравето (давайки ни други неща).

Прекалено многото автомобили, стресът, вечното бързане и работата, която никога не свършва, често прави от съвременните хора, живеещи в града, едни невротични същества, които едновременно копнеят да се преселят на село с кокошки и домати, но не могат да се откажат от градските удобства. Прибавяме към към това мръсния въздух, яденето на крак и недоспиването и ето ни – болни, стресирани и неспособни да реагираме рационално дори и на дребни предизвикателства.

Тенденцията обаче постепенно започва да се обръща и много от нас си казват - ако не можем да излезем за постоянно от града, как да направим така, че да се поддържаме здрави и да живеем в хармония с тялото и ума си? Спортът винаги е една от първите идеи, които ни спохождат, и макар повечето от нас да я прегръщат ентусиазирано, няма какво да се лъжем – ангажиментът да ходиш някъде, да плащаш карта, да се съобразяваш с работни часове на фитнес зали и плувни басейни, и какво ли още не, отказва доста хора още на втория месец.

Но, хей, чакайте, а идеята за здравословен начин на живот, за това да влезем във форма, да сме жизнени и трудоспособни, щастливи и здрави? Не я зарязвайте още, защото има и друг начин да се поддържаме в кондиция и да сме напълно щастливи от избора си да живеем в града.

Градското бягане е едно от по-новите спортни предизвикателства пред хората, които живеят в големи градове и мегаполиси, и искат да се ползват от позитивите на този живот, без да жертват здравето си. Накратко – това е възможност едновременно да сме във форма, но и да не робуваме на условности. Пълна свобода и въпрос на личен избор – това е мотото на градския бегач, който знае, че всичко зависи от него.

Маршрутите са практически безкрайно много, защото могат да бъдат комбинирани по всякакви начини – градска среда с паркове, стълби с широки булеварди, алеи с подлези и какво ли още не. Единственото, което трябва да съобразявате, са възможностите ви и екипировката – добрите обувки са от първостепенна важност, ако сте решили да превърщате градското бягане в част от живота си. Стабилна обувка, с достатъчно широка основа и лека конструкция, са задължителните елементи, за които да следите при избора си на обувки за бягане.

Ако изпитвате трудности да изберете, заложете на нещо сигурно и проверено – adidas PureBoost Go например са идеален вариант както за начинаещи, така и за професионалисти в бягането. Пяната, от която е изработена подметката, ще ви даде истински тласък още с първото бягане, дори и да сте пълни аматьори. А и ще сте сигурни, че няма да получите травми – нещо, което се случва често след първите опити за бягане в града.

Оттам нататък всичко е във ваши ръце (или крака по-точно) – ставайте, излизайте и превземайте този град. Ще видите колко много други хора правят същото и е твърде вероятно дори да влезете в някоя бегаческа общност, в компанията на хора, които споделят вашия интерес към активен и здравословен начин на живот в града. Е, в края на краищата, да живееш в града и да го правиш здравословно май не звучи чак толкова необичайно... а и не е! А доматите и кокошките... е, може и по-нататък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.