Дъждът вече превърна улиците в реки

В Съединените щати ураганът „Флорънс” удари Източното крайбрежие. Въпреки че скоростта на вятъра отслабна, се очакват наводнения и голяма приливна вълна. Ураганът е с диаметър над 750 км, който изсипа дъжд върху два щата – Северна и Южна Каролина. Движи се бавно и през следващите 48 часа ще донесе със себе си приливна вълна, която е достигне до 4-5 км навътре в сушата.

Ураганът „Флорънс” достигна бреговете на САЩ (ВИДЕО)

„Флорънс” едва сега започва да отъпква пътеката си на разруха и унищожение. Дъждът вече превърна улиците в реки. Очаква се 35 трилиона литра дъжд да се изсипят в следващите дни,  което е нормалното количество за осем месеца.

В ОКОТО НА УРАГАНА "ФЛОРЪНС": Поривите на вятъра отслабнаха до 180 км/ч (ВИДЕО)

Почти половин милион домакинства вече са без ток, а броят им ще се увеличава. Според синоптиците ще стане доста по-зле. Град Ню Берн беше наводнен малко след първите пориви на урагана.  

Само днес повече от 100 души, пренебрегнали заповедта за евакуация, трябваше да бъдат спасявани от домовете си. Ураганът затвори почти всички летища по крайбрежието, което доведе до анулирането на повече от 1000 полета.

Отмениха 800 полета в САЩ заради урагана "Флорънс"

Властите казват, че засега няма информация за жертви. Все пак предупреждават, че хората трябва да са изключително внимателни през следващите два дни. 50% от всички жертви на урагани в САЩ са в резултат на удавяне.

По заповед на посланик Тихомир Стойчев е създаден кризисен щаб, който да следи ситуацията и при необходимост да окаже съдействие на българските граждани. При необходимост можете да се свържете с дипломатическата ни мисия на телефони: +1 (202) 387-5770, +1 (202) 387-0174.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.