Бурята, която удари Филипините, отнесе покриви, изкорени дървета и скъса електропроводи

14 души са загинали при преминаването на тайфуна „Мангхут” през Филипините. Двама са загинали в едно от свлачищата, които предизвика стихията в северната част на страната.

Около 100 хиляди души все още са в убежищата, които държавата подготви заради тайфуна. Броят на жертвите може да се увеличи. Издирват се много изчезнали. Стихията беше наречена "супертайфун" заради най-високата достигната  5-та степен. Това е най-силният ураган, образувал се на земята през тази година. Във вътрешността му бяха отчетени пориви на вятъра от 330 километра в час. 

Бурята остави пътека от разрушения на централния остров Лусон, преди да се насочи на запад към Китай. Почти всички сгради в град Тугуегарао са понесли значителни щети. На места са прекъснати комуникациите.

Скоростта на ветровете в момента е от 185 километра в час, а проливните дъждове предизвикаха огромни свлачища. Стотици хиляди хора от крайбрежните райони бяха евакуирани заради очаквани вълни с височина от 6 метра.

На места има проблеми с комуникацията. Няма и електричество. 

„Все още правим оценка на щетите и се опитваме да достигнем до пострадалите. Вероятно броят на загиналите ще се увеличи“, заяви Рикардо Джалад от националната служба за Гражданска защита.

Супертайфунът "Мангхут" достигна Филипините (ВИДЕО)

В района на Лусон живеят близо 10 милиона души, като повечето от къщите им са обикновени дървени постройки.

СНИМКИ ОТ БУРЯТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК 

Властите във Филипините изпратиха допълнителни екипи, които да окажат помощ на пострадалите и да извършат оценка на щетите в провинциите, които понесоха директния удар на стихията.

Тайфунът поддържа постоянна скорост на ветровете от 170 километра в час, като поривите им могат да достигнат до 260 километра в час. Средно районът на филипинския архипелаг годишно е удрян от по 20 тайфуна, които вземат стотици жертви и оставят милиони хора без подслон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.