Джеймс Матис изпаднал в немилост заради неподчинение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля целесъобразността на уволнението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис след междинните избори през ноември и заменянето му със по-сговорчив военачалник. За това пише в съботното си издание вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на някои действащи и бивши длъжностни лица от Белия дом, Конгреса и Пентагона, съобщи БГНЕС.

Източниците на изданието обръщат внимание на това, че в последните шест седмици Матис окончателно е изпаднал в немилост, поради прекалената си загриженост за състоянието на въоръжените сили на страната и нежеланието му президента на САЩ да ги използва за вътрешнополитическа борба с опонентите си. Възгледите на Матис и Тръмп се разминават и по отношение на политиката на НАТО, съвместните военни учения с Република Кореа, излизането на САЩ от сделката с Иран и други актуални въпроси.

Шеф от Белия дом: Тръмп си е загубил ума

По сведения на вестника, Матис по време на срещи с президента се държи внимателно, избягвайки да демонстрира открито своето несъгласие или неподчинение. Но при обсъждането на важни теми шефът на Пентагона, обаче, доказва своята правота и се стреми да удържи държавния глава от емоционални и потенциално вредни за САЩ решения. Този подход започнал да омръзва на Тръмп, който според изданието, е властолюбив и не търпи постоянни възражения.

Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация

След подобни публикации в пресата от 22 март бе изпратен в оставка помощникът по национална безопасност Хърбърт Макмастър, заменен от Джон Болтън. Коментирайки това решение, бившият американски президент Джими Картър го нарече „една от най-големите грешки“, извършени от Тръмп. По думите на Картър, Болтън „се обявява за война срещу Северна Корея и за нападение срещу Иран“, а също така той е „един от ключовите деятели, повлияли на решението да се нахлуе в Ирак“ през 2003 г.

Матис нееднократно се е изказвал за дипломатически път за регулиране на ядрените проблеми с КНДР. Той също така препоръчвал на Тръмп да не напуска , сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.