Потвърдена е смъртта на 13 души

Още наводнения и нови жертви на урагана Флорънс в Съединените щати.

Рекордно количество валежи е паднало на редица места в Северна Каролина и водите продължават да се покачват. Бурята се движи с едва 3 километра в час и понеже е надвиснала над един район, водата няма къде да се оттича. Засега е потвърдена смъртта на 13 души, които са станали жертви на инциденти предизвикани или свързани с Флорънс.

Продължават и спасителните операции. Стотици бяха измъкнати от придошлите води, някои дори с хеликоптери.

"Моля ви, не се успокоявайте от отслабналата сила на вятъра. Наводненията са съвсем реални и само ще нарастват. Ще има драматичен скок в нивото на реката и проблемите ще се увеличат”, казва Джими Кийфи, управител на община Къмбърланд.

Повече от 20 хиляди души продължават да са във временните убежища, осигурени от властите. А стотици хиляди са без ток, като не е ясно кога електрозахранването ще бъде възстановено.

"Най-притеснена бях за децата ми. Много се уплаших, много. Но всичко се размина. Казах си - ще се приберем у дома”, казва Ивон Винсън.

Над 1 млн. души са без ток заради урагана "Флорънс" (ВИДЕО)

След като достигна бреговете на Северна Каролина като ураган от първа категория, той започна да отслабва до тропическа буря. Учените говорят за постоянна скорост на вятъра от 110 километра в час. От американския червен кръст осигуряват доброволци и редовни доставки на храна и питейна вода.

"Флорънс" вече взе 7 жертви (ВИДЕО)

Губернаторът на Северна Каролина призова хората да не бързат да се завръщат в домовете си.  Той нарече Флорънс "неканен грубиян, който е в състояние да унищожи цели общности, докато вилнее по сушата".  И допълни, че в идните часове се очакват „епични количества вода”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.