Оставките на тримата министри имат за цел да тушират гнева на хората, казва левият депутат

„В основата на магистрала „Тракия” е положена сгурия и това е причина за деформациите в определени участъци. Изследване на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия, направено по инициатива на БСП през 2011 година на Лот 2 на магистралата показва, че в основата на пътя е положена пепелина, сгурия.” Това заяви в предаването „Събуди се” депутатът от БСП Елена Йончева.

Делян Добрев: Новите министри ще бъдат гласувани в края на следващата седмица

Според експертите полагането на пепел е абсолютно непригодно, когато става въпрос за строителството на магистрали и пътища от първи и втори клас и че цялата тази деформация, която наблюдаваме, е заради полагането на пепел вместо инертни материали, обясни тя.

Участъкът на катастрофата до Своге вече е с нов асфалт

Йончева каза, че депутати от левицата са отправяли питания и са подавали сигнали до прокуратурата, но резултат от това няма. „Затова, това, което се случи с катастрофата край Своге и с оставката на тримата министри е опит да се тушира гнева на хората”, смята тя.Според Йончева  смяната на тримата министри няма да доведе до нова политика. „Защо след трагедията в Своге, когато загинаха 17 души, трябваше да се иска оставка на министри  - за да се избегне основната тема, основният разговор, който е за огромните кражби, за ограбването чрез инфраструктурни проекти, пътното строителство”, заяви депутатът от Левицата.

Йончева и Добрев - в задочен спор в "Събуди се"

На въпрос защо БСП излиза от парламента, ръководителят на парламентарната група на червените обясни,: „В една демократична държава ролята на опозицията, независимо кой е опозиция,  е изключително важна. Опозицията задава тона на дебата, дава своите аргументи,  огласява много теми. В една фасадна демокрация ролята на опозицията на практика легитимира това, което се нарича управляваща класа. Оставаме в НС, защото има законопроекти, по които може да се дискутира и би могло нещо да се направи, но на практика с излизането си от парламента искаме да покажем, че не сме съгласни с водената политика”.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.