Това каза премиерът при представянето на резултатите от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари

"Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол, с партньорски служби". Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари за второто тримесечие на 2018 г.  По време на сътието стана ясно, че контрабандата на цигари у нас е паднала под 5% и се очаква в следващите месеци да се задържи на същото ниво.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

"Всичките тези незаконни фабрики, които виждате, повече от година и половина ги преследваме и не можем да стигнем до тях. Оказа се, че работят изключително конспиративно", посочи още премиерът. И подчерта, че въпросните предприятия нанасят сериозни щети на бюджета.

Бизнесменът Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Борисов увери, че по същия начин се работи срещу нелегалното производство и търговия с алкохол, горива, месо и захарни изделия.

Виждате, че прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум”, каза още министър-председателят. И добави, че доказателства за различните престъпни схеми се събират професионално, като прокурорите са вътре в разследването от самото му начало.

МВР показа кадри от акцията срещу Миню Стайков (ВИДЕО)

"Благодаря на Вальо Радев за времето, в което беше министър, за волята, усилията, които направи. В политиката има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност. „На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента с Емо и останалите максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате, веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват "Майбах" и "Ролс Ройс"-и е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че - всеки да спазва закона“, коментира премиерът. 

Резултатите наистина са много впечатляващи. Контрабандата на цигари е огромен дял от организираната престъпност. И в Германия имаме подобни проблеми. Докато хората са любители на цигарата, тя е интересна на пазара и ние много се радваме, че се подхожда по този сериозен начин, нелегалната дейност се преустановява и ѝ се противодейства. За да има успех в тази област, е много важно да си сътрудничат всички заинтересовани лица. Благодаря за възможността да присъствам на това мероприятие“, каза от своя страна главният прокурор на Бавария Рейнард Рьотле.

На събитието присъстваха още министрите Владислав Горанов и Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.