Няколко мъже нахлули в светата обител, завързали свещеника и започнали да търсят ценности

Петима души са задържани за нахлуването в Роженския манастир във вторник вечерта. Още двама се издирват. Ако не бъдат намерени до четвъртък, ще бъдат обявени за общодържавно издирване. Това стана ясно на брифинг на полицията.

Във вторник вечерта няколко души нападнаха светата обител и единствения свещеник, който се грижил за манастира. Изпочупени са 11 охранителни камери, част от тях са и задигнати.

СНИМКИ ОТ ПРОВЕЛИЯ СЕ ОГЛЕД ВИЖТЕ ТУК

Безпардонно, няколко мъже нахлули в манастира, повалили единствения свещеник вътре и го вързали за стол. После извадили чукове и започнали да удрят по стената, очевидно търсейки нещо там. След 20-тина минути избягали, а парите и ценните икони останали непокътнати. Целият щурм на манастира е записан от охранителни камери, част от които са иззети от полицията. 

ОБИР В ЦЪРКВА: Крадци вързаха свещеника на Роженския манастир

„Свещеникът е неутрализиран, за да могат да си свършат това, за което са дошли”, заяви Борис Щурков, началник на РПУ – Сандански.

Петимата мъже са заловени на различни места в област Благоевград. Всичките живеят на територията на община Сандански.

„Намерени са вещи, събрани са множество доказателства и съответно на кого от лицата, които са задържани, да се повдигне обвинение и за какво престъпление”, заяви Николай Захманов, районен прокурор.

Пострадалият от нападението свещеник е игуменът на Хаджидимовския манастир отец Теофил. Той е без травми, но е в емоционален шок.

Какво са търсили нападателите в стената на манастира засега не е ясно. Действията им обаче много наподобяват на иманярски набези. В близките до светата обител села ясна легенда за скрито имане в манастира няма.

Още гледайте във видеото

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.