Варшава и Будапеща срещу Брюксел

Будапеща започна кампания срещу резолюцията на Европарламента под мотото "Защитете Унгария". Вчера от кабинета на премиера Виктор Орбан обявиха, че ще обжалват в Европейския съд решението, което може да отнеме правото на глас на Унгария. 

В първият клип от кампанията "Защитете Унгария" се твърди, че промигрантското мнозинство в Европарламента иска да заглуши Унгария, защото защитава границите си и Европа с ограда. В клипа има обработени снимки на евродепутатката Джудит Саржентини, която е автор на доклада срещу Унгария, заедно с американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос и евродепутатът - либерал Ги Ферховстад. 

Полша ще блокира всякакви наказателни процедури срещу Унгария от страна на ЕС

Унгарското правителство обяви, че ще пусне жалба в Европейския съд. Подобен казус би бил прецедент за съда и непозната територия за европейското правосъдие. Мотивите на Будапеща са, че при приемането на резолюцията, за която е необходимо две-трети мнозинство, не са взети предвид отстъстващите евродепутати.

"При нормално гласуване отстъстващите евродепутати може и да бъдат игнорирани, но това не важи и за специални процедури. Очевидно е, че кампанията на Европарламента съдържа политически мнения, заради позицията ни по въпроса с миграцията", коментира Гергей Гуяш - началник на кабинета на Виктор Орбан. 

Унгарски експерт: Будапеща може да подаде жалба в Европейския съд

От Европейския съд съобщиха, че все още няма подадена жалба. Случаят с Унгария е като ехо на случващото се в Полша, срещу която също има процедура по чл.7 заради спорна реформа в правосъдието. С нея Варшава намали пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд.  Очакваше се днес Комисията да заведе дело в Европейския съд.

"Комисията ще използва всички възможни инструменти да поправи нещо, което смятаме за нередно. Няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд", заяви Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК.

През август Еврокомисията даде на Полша един месец да отмени законодателството - срок, който изтече в петък. И Унгария, и Полша определят процедурите по чл. 7-ми и действията на Брюксел като намеса във вътрешните им работи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.