Постовете си напускат Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски

След осем дни на игра на нерви между президент и Министерски съвет оставките и номинациите за нови министри влязоха за гласуване в парламента. Постовете си напускат Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

СНИМКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

В началото на пленарното заседание вицепремиерът Томислав Дончев представи пред депутатите Проекта за решение за персонални промени в кабинета. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов са кандидатите за министри. В пленарна зала присъстват тримата министри в оставка, както и кандидатите за постовете им.

Президентът и премиерът влязоха в задочна словесна престрелка

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Кариерата на инж. Петя Аврамова е изцяло свързана с политиката на регионалното развитие и благоустройството", заяви Томислав Дончев. 

Веднага след това думата взе зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, който настоя в зала кандидатите за постовете да представят бъдещите си политики, за да докажат, че не са „пионки”.

„Искаме да чуем каква ще е политиката на новите министри, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера”, каза Стойнев.

"Предсрочните избори са неизбежни, ГЕРБ са виновни за собственото си затъване", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него персоналните промени в кабинета целят единствено „купуване на време“ и „отлагане на неизбежното“.

„Обществото очаква държавническо поведение и добро управление. Това, за съжаление, няма как да се случи с това правителство. Трите министерски оставки ще тушират напрежението. Това е очакването на управляващите“, заяви Карадайъ.

Той обвини управляващите в популизъм и непрекъснато внушаване на постижение и победи, както и обвинения към предишни управляващи.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Мустафа Карадайъ: Предсрочни парламентарни избори са неизбежни

Правителството е изчерпано. Каквито и промени да прави, не може да промени усещането на немощ”, каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Вижте с какво се занимава правителството след Председателството – интриги, коалиционни разпри, малката, голямата коалиция, проблемите между двете. Това ли е дневният ред на обществото“, попита той.

По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата”, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Според него е тъжно още преди да стъпят в длъжност да се налага новите министри да отговарят на въпроси.

Рашидов: Лидерите на опозицията да подадат оставка

„Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, заяви Рашидов.

„Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието „опозиция“ прави в немилост всяко управление. А когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата", каза още Вежди Рашидов.

Тома Биков: Единственият от БСП, подал оставка в този мандат, е служител, наел СПА хотел

"Eдинственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е служителят от „Позитано 20“, наел СПА хотела. Друг оставка не е подал, а се случиха доста неща и във вашата градина", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

„Случиха се арести, оставка не е имало. Политическа отговорност още не е понесена. Така че по-полека с оставките и критиките. Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши действия“, коментира Биков.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.