Може ли държавата да накара търговците да го продават без надценка?

Държавата иска от големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да не се повишава цената му. 

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за "Здравей, България", че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейни думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,80 лв.

Ще започнат ли магазините да продават хляб без печалба?

"Хлябът е натоварен с едно социално очакване. Цената му не може да се коментира по този начин", заяви Кукушева.

Според нея министърът на земеделието Румен Порожанов се осланя на поправка в Закона за храните, направена преди три години, която касае отношенията с търговските вериги. Тя беше категорична, че пазарът не се нуждае от регулация. Цената на хляба е свързана с тази на основната суровина, енергоизточниците, цената на газта, както и цената на човешкия труд. 

Хлябът поскъпна в няколко града в страната (ВИДЕО)

"За мен участието на държавата по темата беше изненадващо. Това показва в каква насока мисли правителството. Според мен тази насока не е най-добрата", заяви от своя страна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

По негови думи цените се увеличават, но това не би се усещало толкова много, ако и доходите растат. Ролята на държавата е да създаде необходимите условия, за да има бизнес, който да наема хора, добави Стайков. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.