Как тези, получили образованието си в чужбина, да се върнат в България?

Най-големият форум за кариери в България се осъществява за 11-а поредна година. Събитието ще бъде открито от президента Румен Радев в "Интер Експо Център" в София. На него работодателите ще се срещнат с хора, които са завършили образованието си в чужбина, но искат да се върнат в страна ни. Присъстват над 100 фирми, които търсят своите попълнения в екипа. 

Вече са известни финалистите в конкурса “Работодател на годината”

Събитието набира инерция с всяко свое издание и привлича все по-опитни и образовани професионалисти. Тази година броят на кандидатите е над 1500, а участващите работодатели са над 100. И докато компаниите предлагат изключително широк спектър от позиции, кандидатите посочват, че се интересуват предимно от позиции в сферата на мениджмънта, консултантските услуги, маркетинг и ПР.

"Около 30% от кандидатите идват от големи европейски столици. Около 65% от посетителите вече са се върнали в България и търсят по-добра реализация", заяви организаторът на събитието Мариана Куманова.

По нейни думи над 11 000 души са се върнали в България. Но това са само хора, които са идвали на събитието. Според нея тенденцията от последните години е, че все повече от българите в чужбина търсят реализация отново в страната ни. 

„Форбс” избира най-успешните българи под 30 г.

"В чужбина си една малка част от машината, а тук имаш по-голямо влияние", заяви Венера Върбанова, която се върна в България, след като 12 години работи в Ню Йорк.

Според работодателите се връщат хора за различни сфери на бизнеса, като е важно те да знаят чужди езици. Българският пазар става все по-конкурентен, защото работни места предлагат не само български фирми, но и чуждестранни. 

Освен изложение на работодателски щандове, форумът има и семинарна програма. Тази година в семинара се включват бизнес лидери, предприемачи и представители на различни организации, които говорят по теми за лидерството, иновациите и кариерата в България за българи и чужденци. Организаторите подпомагат кандидатите с две практически работилници, както и с обособена нетуъркинг зона, където се предлагат симулации на интервю, тестове за език и кариерни консултации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.