Наказанията на убийците на Михаил Стоянов обаче бяха намалени

Възпоменание за Михаил Стоянов, 25-годишен младеж, който преди 10 години беше убит в Борисовата градина. Смята се, че нападателите му са имали хомофобски мотиви. Затова организации, подкрепящи хората с различна сексуална ориентация, запалиха свещи на мястото на убийството. Те искат промяна в закона, защото Наказателният кодекс не признава хомофобски престъпления.

Едва през юни тази година убийците на Михаил влязоха в затвора с намалени присъди.

Майката на жертвата разказва, че синът й опитал да избяга, но нападателите го причаквали в Борисовата градина - на метри от близката автобусна спирка.

Съдът заседава по делото срещу Йоан Матев

„Те не стига, че го убиха, не им беше достатъчно, но слагах некролози на две дървета, а те идваха почти през вечер и късаха некролозите. След като ги заловиха, некролозите спряха да се късат”, споделя Христина Стоянова.

Залавянето става две години след убийството. Радослав Кирчев и Александър Георгиев били част от група, която нападала хора с хомосексуална ориентация. Но в българското законодателство хомофобията не е утежняващо обстоятелство.

След ареста, следват осем години съдебни процедури. Според окончателното решение на Върховния касационен съд, присъдата на Александър е намалена - от 15 на 10 години затвор, а тази на Радослав - от 6 на 4 години и шест месеца.

„Моят син е вече труп, той е неодушевен предмет, но това не значи, че той е бил без минало. Защо съдийките, които бяха три на брой във ВКС-то, не се замислиха, не споменха поне едно от качествата на Мишо, от миналото му - че той е завършил висше образование за лекар?”, пита майката на убитото момче.

За решението има смекчаващи обстоятелства - едно от тях е, че съдебните процедури са продължили в "неразумен срок". Освен това, както Александър, така и Радослав, имали чисто съдебно минало.

„И моят син беше с чисто съдебно минало, ама тяхното е чисто, защото не са успели да ги хванат навреме”, казва Христина.

Тя обмисля да съди държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.