Тържества се провеждат в цялата страна

На 22 септември България празнува 110 години независимост. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Той приема титлата цар в църквата „Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския догодор, са вече в миналото. За да чуе манифеста, целият град се събира под хълма Царевец.

Ключова роля в процеса играе генерал-майор Стефан Паприков - началник на Генералния щаб, на няколко пъти военен и външен министър на България. Като човек с изключително богат военен опит, той представлява страната ни при подписването на договорите след войните от края на 19-и и началото на 20-и век. Като дипломат, твърдо отстоява българската независимост на световната сцена. Благодарение и на него, Независима България придобива Източните железници, което отваря път на икономиката и търговия ни. Българските дипломати пък,  започват да участват в взимането на важни международни решения наравно с всички останали.

Година след обявяването на независимостта, търновската общественост започва да чества празника. След 9 септември обаче еуфорията около този ден угасва. Едва 90 години по-късно - през 1998 г., с решение на Народното събрание, празникът е обявен за официален. 

И днес в цялата страна се провеждат официални тържества.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Честванията във Велико Търново започнаха с ритуал по издигането на националния флаг, празничен водосвет и света литургия в храма "Свети 40 Мъченици". Празничното шествие стигна и до крепостта Царевец, където официално бе обявена 110-тата годишнина от Независимостта.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТАРАТА СТОЛИЦА ВИЖТЕ ТУК

В небето над Велико Търново полетяха балони в бяло, зелено и червено. Положени бяха венци на пирамидата-паметник, посветен на Независимостта.

СОФИЯ

В София честванията за 22 септември започнаха на площад „Княз Александър I”, където Столичната община организира церемония пред Паметника на Независимостта. В нея участваха Софийският духов оркестър и хор „Света София”. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТОЛИЦАТА ВИЖТЕ ТУК

С Ден на отворени врати от 10.00 до 17.00 ч. Националният военноисторически музей ще отбележи 110-ата годишнина от Независимостта. Само днес посетителите ще могат да видят там отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков.

В Националния исторически музей пък беше изложен Манифестът за обявяването на независимостта, както и Сребърната конституция на Царство България.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.