Недоволството им беше породено от затварянето на заводите на подсъдимия бизнесмен Миню Стайков

Работниците от затворения от Агенция „Митници” „Винпром Карнобат” тази сутрин блокираха жп линията Бургас-София и за няколко часа спряха движението на влаковете. Те твърдят, че протестите им ще продължат, докато ембаргото над складовете не падне и те не се върнат на работните си места.

В затворените складове работят повече от 2000. Притеснени са, че проверките на данъчните ще ги лишат от препитанието им

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Ръководството на „Винпром Карнобат” твърди, че нямат писмена заповед за затварянето на складовете и припомня, че данъчни и митничари са на територията на фирмата от 6 септември, когато започна специализирана операция и беше арестуван Миню Стайков и още 10 души

При протестиращите дойде шефът на Митница-Бургас Валери Стефанов. Той обясни, че имало писмена заповед за предприетите действия, а тя била  предоставена на упълномощени лица от Управителния съвет на трите данъчни склада.

Запечатаха заводите на Миню Стайков, работниците на протест (ВИДЕО)

„Установени са много тежки административни нарушения, а за някои от тях има данни за извършени престъпления, за което е сезирана съответната компетентна институция”, поясни Стефанов.

Той поясни, че за действията на митническите служители за всяка проверка във всеки един склад има протоколи. Проверките се извършват в присъствието на служители на складовете и те са подписали протоколите. Там са изложени ясни констатации и факти за нарушенията. Протоколите са разписани и приети от управителите на фирмата.

АФЕРАТА „КАРНОБАТ”: Говори адвокатът на сина на кмета на града

Работниците попитаха защо е запечатан целият завод въпреки твърденията, че заповедта е само за трите данъчни склада.

„Разрешено е продукцията, която е договорена и изкупувана, да влиза безпрепятствено в данъчните складове”, поясни Валери Стефанов.

След срещата работниците освободиха жп релсите и влаковете тръгнаха.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.