„Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита", каза той

„Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България – факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия. Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод Деня на Независимостта.

Честваме 110 г. от обявяването на Независимостта на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от доходите си, е хубаво по някакъв начин да покажем, че воинската професия, макар и към момента все още не добре платена, е достойна и заслужава уважение“, каза още Каракачанов.

„В Деня на Независимостта едновременно в 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка. Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

Президентът: Прокламацията на Независимостта - триумф на българската държавност

„Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България“, заяви още министърът на отбраната.

Той припомни, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван четири пъти, като само през 2010 г. е намален с 40%.

„Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата година увеличихме заплатите с 10%, а за тази година сме предвидили още 10%.  Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини“, каза министър Каракачанов.

110 Г. ПО-КЪСНО: Кои са актьорите, прочели Манифеста за независимостта във Велико Търново 

Той посочи, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.