Отдаваме почит на всички онези българи, посветили се на каузата за независимостта

На 22 септември България празнува 110 години независимост. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Въпреки значимостта си, 22 септември се отбелязва като официален празник едва от 1998 г.

В годините след 1909-а датата се отбелязва главно заради възкачването на цар Борис III на трона и затова през комунистическия режим 22 септември не се празнува. Днес, 110 години по-късно, отдаваме почит на всички онези българи, посветили се на каузата за независимостта.

С празнична света литургия в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново започнаха честванията по случай празника.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТАРАТА СТОЛИЦА ВИЖТЕ ТУК

В небето над Велико Търново полетяха балони. Положени бяха венци и цветя на пирамидата паметник, посветен на Независимостта. Празничното шествие стигна до центъра на града, където военни оркестри изнесоха своето шоу пред стотици жители и гости на града.

Празникът приключи с тържествена заря проверка, а веднага след нея започна аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" на „Царевец”.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Поздрав за празника и от премиера Бойко Борисов, който отправи пожелания от страницата си във Facebook. Посланието му е никога да не забравяме саможертвата на предците ни, довели до независимостта на България, и да продължим да отстояваме интересите си на световната политическа сцена.

Поздравителен адрес и от президента. В него Румен Радев подчертава, че обявяването на независимостта на България е нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ може да бъде господар на съдбата си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.