Една от ключовите фигури, на които дължим днешния празник, е генерал-майор Стефан Паприков

Как българите успяват да извоюват своята независимост? Една от ключовите фигури, на които дължим днешния празник, е външният ни по това време министър генерал-майор Стефан Паприков.

НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ: 110 г. от обявяването на Третото царство (ОБЗОР)

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново Княз Фердинанд обявява независимостта на България. С манифест къса и последната връзка с Османската империя. Политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския договор, са вече в миналото.

Прочетоха Манифеста за независимостта във Велико Търново (ВИДЕО)

Генерал-майор Стефан Паприков е началник на Генералния щаб, на няколко пъти военен и външен министър на България. Като човек с изключително богат военен опит представлява страната ни при подписването на договорите след войните от края на XIX и началото на XX век. Като дипломат твърдо отстоява българската независимост на световната сцена.

АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ: НИМ показва Манифеста за независимостта

Благодарение и на него Независима България придобива Източните железници, което отваря път на икономиката и търговия ни. Българските дипломати пък  започват да участват в взимането на важни международни решения наравно с всички останали. Княз Фердинанд става цар Фердинанд.

Година след обявяването на независимост, търновската общественост започва да чества празника. След 9 септември обаче еуфорията около този ден угасва. Едва 90 години по-късно - през 1998-а, с решение на Народното събрание празника е обявен за официален.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.