Над 100 подобни случая има в Австралия

Новозеландска търговска верига е изтеглила марка австралийски ягоди, след като в някои от плодовете са били намерени игли, предаде БТА.

"Игли бяха намерени в касетките на ягодите, доставяни от Западна Австралия и купени в супермаркет на веригата "Каунтдаун" (Countdown) в Окланд", се посочва в комюнике на компанията.

ИГЛИ В ЯГОДИТЕ: Австралия настръхна от подобни случаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Като допълнителна предпазна мярка и според препоръки от държавните здравни власти в Австралия клиентите трябва да нарязват всякакви австралийски ягоди преди да ги изядат", допълва Каунтдаун.

Преди този случай в Австралия неотдавна имаше мащабна акция по изтегляне на ягоди от пазара. Игли бяха открити миналата седмица в ягоди в цялата страна, доставяни за веригата супермаркети "Улуъртс" (Woolworths) от ферма в Куинсланд. Оттогава в цялата страна е съобщено за над 100 случая на игли, открити в ягоди, банани и ябълки. Има опасения, че първите съобщения са насърчили имитатори, отбелязва ДПА.

Австралийският парламент ускори приемането на закони, с които да се налагат по-тежки санкции, за хората, които умишлено нанасят вреда на хранителни продукти.

Присъдата за "хранителните терористи", както ги наричат австралийските медии, бе вдигната от 10 на 15 години затвор, съобщи телевизия Ей Би Си.

Няма съобщения за разболели се или наранени хора в Нова Зеландия след откриването на игли в австралийски ягоди, уточни ДПА.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.