Работниците посрещнаха с облекчение новината

На третия ден от протестите на работниците от „Винпром Карнобат”, съдът разреши запечатаните складове да бъдат отворени.

Работници от "Винпром Карнобат" блокираха пътни артерии в града (ВИДЕО+СНИМКИ)

До развръзката се стигна след ескалация на напрежението, затваряне на кръстовища, блокада на жп линия и размяна на остри обвинения между винпрома и Агенция „Митници”.

Запечатаха заводите на Миню Стайков, работниците на протест (ВИДЕО)

Тази вечер в 23:00 часа първият от трите запечатани склада отвори врати. В другите два работниците ще могат да се върнат в понеделник вечерта. Така и не стана ясно има ли доказани нарушения. От Агенция „Митници” обявиха, че са открили тръба, през която е можело да бъде източван алкохол. А щетите за бюджета от това, че продукцията не се облага, биха били значителни. Дали обаче това наистина е правено засега не се знае.

Работниците от винпрома посрещнаха с облекчение решението на съда, което ще им позволи да се върнат в цеховете.

Денят в Карнобат започна с протест. Хората скочиха срещу изказването на Агенция „Митници”, че имат право да приемат продукция. Напрежението ескалира и последваха атаки срещу митническите служители  в района на завода. А след това последва блокада на кръстовища.

 На обяд страстите се успокоиха, но напрежението остана. Хората чакаха с часове пред районния съд в Карнобат, за да чуят решението.

От Агенция „Митници” показаха видео от фабриките в района на Карнобат

 „Единият данъчен склад в 23:00 часа довечера трябва да го разпечатат, защото не се продължава срокът. На другите два склада утре вечер в 23:00 часа е удължен само  с един ден срока, така че утре вечер трябва да сте на работа”, обясни на протестиращите адвокат Стефан Кенов.

 А по-рано през деня на извънреден брифинг Агенция „Митници” оповести откритите доказателства. Разпространи и видео с нелегално монтирано устройство във фабриката в Церковски. Митничарите обаче уточниха, че кранът, за който говорят, може да бъде, но може и да не е използван за източване на алкохол.

Информация: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.