Вижте какво ще е времето до края на септември

Румъния осъмна със сняг по високите части, но студеният фронт, който донесе този сняг вече е далеч от нашата страна и постепенно обстановката ще се успокоява. Утре ще преобладава слънчево време, а вятърът отново ще се усили, но не се очаква да бъде толкова опасен, колкото вчера. Все пак в 7 области в Източна България отново е обявен жълт код. Сутрешните температури ще бъдат доста ниски – на места близки до нулата, а в котловините има опасност и от слани.

Добрата новина е, че до края на седмицата над Балканите ще се настани антициклон, благодарение  на който времето в нашата страна ще бъде по-често слънчево.

БУРЕН ВЯТЪР В ПЛАНИНИТЕ

В планините ще е слънчево, но със силен северозападен вятър. Дневните температури ще падат и ще се задържат между 10 градуса в районите на Рожен и Боровец до 0, дори -1 по високите върхове – Ботев, Тодорка и Мусала.

ПРОХЛАДНО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

По крайбрежието ще е прохладно с температури около 20 градуса. Предпоставки за превалявания има до обяд и в ранния следобед. Вълнението е с тенденция за усилване, като в следващите 2 дни ще е дори бурно по Южното Черноморие с височина на вълните до 2-3 метра.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СЛАНИ ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

До края на седмицата дневните температури плавно ще се повишат, но не повече от 22-23 градуса. Ниските температури сутрин вече предполагат на много места в страната, дори и на по-малка надморска височина да паднат слани.

АНТИЦИКЛОН НОСИ СУХО И ТОПЛО ВРЕМЕ

След бурното преминаване на мощен циклон през континента, в следващите дни по-голямата част от Европа попада под влиянието на антициклон, с който времето ще се задържи сухо и приятно есенно. Непосредствено преди почивните дни обаче, над южните части на Гърция ще се развие средиземноморски циклон. У нас ще го усетим с краткотрайни валежи в събота и неделя.

ПЪРВИ СНЯГ В ПЛАНИНИТЕ ПРИ СЪСЕДИТЕ

След като вчера падна първия сняг за тази есен в Исландия, Норвегия и северните райони на Великобритания, тази сутрин побеля и по-близо до нас – снимките са от Чешките Татри, от планините на Босна и от съседна Румъния.

ИЗПРАЩАМЕ НАЙ-ТОПЛОТО ЛЯТО В ЕВРОПА ОТ 1910 ГОДИНА НАСАМ

Въпреки че у нас не го усетихме подобаващо, средната температура през изминалите юни, юли и август е била с 2,16 градуса по Целзий по висока от средната база за последните 100 години. Досега носител на тази титла беше лятото на 2003 година със средна лятна температура - 1,9 градуса над нормата.

Подробности от синоптика на НИМХ Красимир Стоев - гледайте във видеото

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.