Какви са причините за пожара?

Пожарът, който избухна в понеделник в двора на ТЕЦ-Сливен, вече е овладян и локализиран. Пламъците обаче се разгарят периодично през определен интервал от време заради силния вятър в района. 

Огънят тръгна снощи от бали със слама в двора на дружеството, използвани за изгаряне на отпадъци. Балите продължават да горят и във вторник вечерта, но няма опасност за сградите, а работата на ТЕЦ-а не е спирала. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шефът на местната пожарна служба съобщи, че причината за пожара е прехвърлила се искра от самозапалили се въглища.

Балите са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара.

Продължава гасенето на пожара в ТЕЦ-Сливен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малко след 20 часа вечерта огромни пламъци обхващат ТЕЦ-Сливен. Горят близо 15 декара със слама. На място пристигат десетки доброволци и пожарникари. Включват се екипи от Ямбол и Нова Загора.

Минути по-късно избухва нов пожар. Вятърът прехвърля искрата към два от заводите в близост -  ЗММ и „Динамо”. 

Голям пожар бушува в ТЕЦ-Сливен (ВИДЕО)

Стихията е толкова силна, че борбата с нея продължава над 20 часа. Балите със слама в ТЕЦ-Сливен ще тлеят още поне няколко дни.

„При много силен вятър, се получават искри от проводниците на електрическата мрежа и се възпламеняват сухи треви”, обясни гл. Комисар Демирев.

Огнеборците не са спирали работа цяла нощ.

„Пожарът беше доста голям, около 2 хиляди бали са се запалили, което на фона на вятър от 140 км/ ч е доста сериозно и затруднява гасенето. Просто ситуацията наистина беше сериозна”, обясни кметът на Сливен Румен Иванов.

Малко след полунощ огънят е локализиран.

Работата на терен продължи през целия ден във вторник. Силният вятър обаче създаваше сериозни проблеми. Реално самият пожар беше локализиран около 2 часа през нощта, сега се разгарят нови и нови огнища, в района на ТЕЦ „Сливен”.

От фирмата-собственик все още няма официален коментар. Правят разследване. Държавата също.

„Към момента нямаме данни да има умисъл. Основно го отдаваме на силните ветрове, къси съединения от  електропренсната мрежа”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

От години ТЕЦ-ът има разрешително за използване на биогориво. За това са използвани и балите със слама. Еколози обаче са притеснени, че на място са горели и отпадъци, а не само биомаса.

Властите в града обаче са категорични, че работата на топлофикационната компания е изрядна. 

Ще бъде извършена проверка на мерките са противопожарна безопасност в предприятието. ТЕЦ-Сливен работи. Общината е готова да реагира в случай на нужда. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.