Според финансовия министър категорично може да се говори за технологично нарушение в данъчния склад

При лицензирането на склада на „Винпром Карнобат“ не е включен в оборудването кран. Той е монтиран впоследствие и може да се извежда стока без да минава през измервателните уреди. Това заяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Уточнението Горанов направи, след като стана ясно, че в запечатания склад от Агенция „Митници“ е намерен нелегален спиртопровод, от който може да се точи алкохол.

„Технологичната схема във фабриката не допуска подобен кран. Категорично е доказано и с лабораторни изследвания, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96% плътност. От там е изтекъл алкохол с доста приличен дебит“, поясни Горанов.

Според финансовия министър категорично може да се говори за технологично нарушение в данъчния склад. „Ние ще предприемем съответните действия от гледна точка на закона“, уверява Горанов.

Министърът смята, че не може да се говори, че Агенция „Митници“ е допуснала пропуск. „Не може до всеки кран да се сложи митничар, след като сме установили нарушението, предприели сме съответните действия“, отговори министърът на журналистически въпрос. Дали е извеждан алкохол без да се начислява съответният акциз, тепърва ще се установява.

БГНЕС припомня, че Специализираната прокуратура „удари” незаконната фабрика на Миньо Станков в началото на септември. Повдигнати бяха обвинения на 8 души. Един от складовете беше запечатан. Според финансовия министър Владислав Горанов не е необходимо да се удължава срокът за запечатването, тъй като са взети необходимите документи. Той още уточни, че случаят с нелегалния кран и акцията на Спецпрокуратурата се разглеждат по отделно и ще се търси различна наказателна отговорност на виновните.