Температурите в южната ни съседка паднаха рязко

Гръцките власти забраниха излизане на фериботи от пристанищата на Атина заради бурята, която достигна 6-та степен по скалата на Бофорт. Отменено е движението на корабите от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион до островите в Егейско море. Затворени са и маршрутите Рио-Антирио, Агия Марина-Неа Стира, Аркица-Едипсос, Кавала-Тасос, Волос-остров Споради.

Скоростта на ветровете достига над 80 км/ч, а височината на вълните е от 5 до 7 метра. 

Жълт код за силен вятър в Източна България

Гръцката брегова охрана спаси деветима чужденци на загубена яхта в Сароническия залив. По това време в района вятърът достигал 7 от 8 бала по скалата на Бофорт. Координационният център на Бреговата охрана изпрати лодка и три товарни кораба в района на бедствието.

Лошото време доведе до рязък спад на температурите в южната ни съседка - от 34 до 17-19 градуса. Заради бурния вятър на някои места са изкоренени десетки дървета, а администрацията на островите Андрос, Тинос и Миконос затвори училища и детски градини.

Според метеорологичните прогнози лошото време ще продължи до следващия понеделник. Циклонът се движи от Йонийско море на североизток, като е на път да се превърне в мощен ураган с тропически характеристики. В следващите дни се чакат изключително обилни валежи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.