Прокуратурата поиска постоянен арест за 6 от общо 7 задържани

Нови разкрития по престъпната схема с онколекарства. Участниците в далаверата подменяли новите лекарства на пациентите с такива с изтекъл срок на годност. 

Прокуратурата поиска постоянен арест за 6 от общо 7 задържани при акцията. За един от заподозрените държавното обвинение настоява да остане под домашен арест заради здравословни проблеми. В петък двама лекари и още петима души бяха арестувани по подозрение за незаконна търговия с лекарства за онкоболни пациенти.

Единият от задържаните е управителят на столичната хематология "Йоан Павел". Арестуван е и фармацевт от онкодиспансера "Свети Мина" в Благоевград. Белезници щракнаха на ръцете и на ръководителя на престъпната група. За него се знае, че не е лекар и е намирал посредниците, които да осъществяват връзка с медицинските работници в тези лечебни заведения. 

Според прокуратурата лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз. Там били продавани законно на много по-високи цени.

Седем арестувани при спецакцията в онкоболници (ВИДЕО+СНИМКИ)

Другата схема била да се подменят медикаментите преди да бъдат вливани на пациентите. Смяната ставала чрез уговорки и сериозни парични възнаграждения за "услугите". Предстои да се анализира съдържанието и химичният състав на подменяните лекарства.

От онкодиспансера в Пловдив опровергаха пред NOVA информацията, че са били сред проверяваните лечебни заведения.

Гледайте повече във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.