Учени с изследване за щастливите връзки

Американски учени установиха, че двойките имат силна и стабилна връзка, ако партньорите често използват местоимението "ние". В такива двойки партньорите си влияят на мислите, чувствата и поведението, води ги любовта към другия, а не егоизмът.

10 звездни двойки, които доказват, че любовта е вечна (ГАЛЕРИЯ)

В изследването на екипа от Калифорнийския университет в Ривърсайд са участвали почти 5300 души. Учените установили, че и мъжете, и жените, които често казват "ние", са по-щастливи във връзката си, пише БТА.

По думите на учените това е признак за взаимна зависимост, което е показател за здрава връзка, защото влияе на способността на хората да се поддържат един друг в трудни времена. Според теорията за взаимната зависимост, която се появява още през 50-те години на миналия век, партньорите в такива отношения усещат състоянието на другия и се разбират по-добре.

Звездните двойки в моменти на интимност

Участниците в изследването, половината от които са били семейни, е трябвало да оценят връзката си по пет критерия - резултати от отношенията (удовлетвореност, продължителност на връзката), характер на взаимодействията (положителни или отрицателни), психично здраве, физическо здраве, грижи за себе си.

Съзнателното използване на местоимението "ние" в конфликтни ситуации може да заздрави отношенията, убедени са учените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.