Бдения у нас и силен отзвук в чужбина след жестокото престъпление

Все още няма заподозрян за жестокото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова от Русе. Разследващите работят по всички възможни версии. Целият град се събра на мълчаливо бдение в памет на убитата жена. Повечето хора са я познавали и споделят, че имат добри впечатления от нея. Всеки един от тях се помоли за бързо разкриване на случая и за залавяне на извършителя.

Въпреки множеството оставени следи, все още няма задържан. Хората призоваха още да не се пренебрегва версията, че работата на журналистката е свързана с престъплението. За да уверят, че властите вършат всичко възможно по силите си, за да разкрият извършителя на жестокото убийство, в Русе пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.  

Снимка: Олег Попов, NOVA

Убиецът на Виктория Маринова най-вероятно е емоционално нестабилен човек, смятат криминолозите. Той е нападнал, удрял, душил и изнасилил жертвата си.

„Едно е ясно - че извършените действия са изключително брутални и жестоки”, заяви Цацаров.

Убиецът е нямал притеснение и да остави много следи, включително ДНК материал. За да се стигне до името му обаче, той трябва да съвпадне с данните на някой от регистрираните в базата данни на МВР престъпници.

И днес продължиха огледите на мястото. Полицията намери още следи, които може да водят към извършителя. На няколко метра от местопрестъплението полицията намери разкъсана тениска. Тепърва и тя ще се изследва, за да се установи има ли общо с убийството. Разпитваха се и хора в района, за да се установи дали някой случайно не е видял убиеца на Виктория.

„Работим както по версия за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и със силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие заради личен мотив”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Не можем да кажем, че версията, която е свързана с изпълнението на работата й като журналист, е определяща. Но със сигурност тя не се изключва”, заяви Цацаров.

30-годишната Виктория от години е работила в русенската телевизия ТVN. Била е омъжена за собственика й. Била е и административен директор на телевизията. В предаването „Подиум” тя се е занимавала много дълго време с различни благотворителни каузи. Точно заради това целият град познава работата й.

Все още не е ясно и в коя посока е избягал извършителят, тъй като от местопрестъплението има много пътеки, които водят директно в града.

Бдение в памет на Виктория Маринова имаше в няколко областни града. В столицата хората се събраха пред църквата "Света Неделя". Хората настояват за щателно разследване и се надяват скоро да стане ясен извършителят и причината за жестокото убийство. Бдения в памет на Виктория има и в Русе, Стара Загора, Плевен, София, Ямбол, Враца, Видин и Пловдив.

СНИМКИ ОТ БДЕНИЕТО В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новината за убийството на журналистката Виктория Маринова е водеща за медии от целия свят. Издания от Великобритания, Франция, Холандия, Австралия, Испания, дори и Китай, отразиха трагедията. Би Би Си припомня, че "Репортери без граници" смятат България за страната в Европейския съюз с най-малка свобода на медиите. От организацията настояват властите да извършат сериозно и щателно разследване, за да открият извършителите на това зловещо убийство.

В същото време еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова написа в профила си в Twitter, че очаква да се изясни дали покушението е свързано с работата на журналистката и предлага помощ от службите на Евросъюза.

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер също изрази съболезнования: "Тя е третият журналист, убит в Европейския съюз за една година. Това е дълбоко притеснително. Нужно е спешно разследване от българските власти".

Съболезнования изрази и говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас: “С голяма тъга научихме за убийството на Виктория Маринова. Нашите мисли са с близките и приятелите. ЕК очаква бързо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. Искаме журналистите да са сигурни и спокойни, докато вършат своята работа”.

И БСП с коментар за убийството на Виктория Маринова. От "Позитано" 20 настояват институциите да разкрият мотивите и извършителите на това престъпление. Според червените престъплението не бива да се подминава с безразличие, но и не бива да се политизира.

„Ние не знаем какви са мотивите за това зловещо престъпление, но сме загубили вярата, че държавата е способна, че държавата има желание да стигне до край и не само да разкрие кой е извършителят, но и кой е поръчителят на това престъпление, ако има такъв”, заяви Елена Йончева.

Прокуратурата е запорирала парични преводи за милиони по разследването на сайта „Биволъ” и по сигнал на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби с евросредства. Това съобщи главният прокурор в Русе в отговор на въпрос докъде е стигнало разследването по сигнала. Проверката е прераснала в досъдебно производство, заяви Цацаров, но не уточни срещу кого се води разследването. Темата се повдига, тъй като в последното си предаване Виктория Маринова анонсира интервю на свой колега с авторите на въпросното разследване.

„В рамките на този сигнал е извършен и съответен анализ. Подадена е оперативна информация от ДАНС. В резултат на нея Софийската градска прокуратура е упражнила правомощията си по Закона за мерките срещу изпиране на пари. Блокиран е паричен превод в размер на 14 млн. евро”, поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНОТО УБИЙСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕТО МУ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.