Трима пострадаха и са в болница

Движението в района на Ихтиман на магистрала "Тракия" беше възстановено в двете посоки, след като цяла сутрин участъкът беше затворен заради силно задимяване. Гъст дим от пожар в сметището до аутобана доведе до серия катастрофи в участъка между 35-ти и 69-ти километър. Едната от тях - верижна, при която пострадаха петима. Трима от тях са в болница. 

Катастрофа между бус и кола блокира движението по АМ „Хемус”

 

В продължение на пет часа, с променлив успех, полицаите се бориха с мъглата при Ихтиман. Затваряха и отваряха частично магистралата, според обстановката.

„Това ограничение доведе до това, предотврати на практика, жертви на пътя”, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Никлай Николов.

„Много тежка е ситуацията, видимост нулева и за да запазим живота и здравето на хората, беше създадена тази организация, която наистина затрудни движението”, добави директорът на областната дирекция на МВР – София Николай Спасов.  

Ситуацията изнерви много пътуващи.  

Освен да пазят живота и здравето на пътуващите от мъглата, полицаите трябваше да ги пазят и от собствените им маневри. Въпреки правилата, аварийната лента в посока София се задръсти от автомобили за отрицателно време. А пожарникарите тепърва имаха да гасят сметището на Ихтиман. Същото, което преди година гасиха дни наред, след тежка верижна катастрофа, с 40 ударени коли. То е затворено от две години, но често гори - понякога след набезите на клошарите, понякога и от самосебе си.

„Това е процеси на гниене, в резултат на което – самозапалване”, каза ст. комисар Николов. Той обясни, че е имало подаден сигнал вчера в 5,20 часа, на който са се отзовали екипи на пожарната.

Турски тир с дъвки се преобърна на АМ "Марица"

За да спре да пуши на метри от магистралата, затвореното сметище трябва да бъде рекултивирано - отговорността е на общината и екоминистерството.

„Проектът е одобрен, подаден е, чакаме финансиране, за да пуснем процедурите за фирма изпълнител”, обясни кметът на Ихтиман Калоян Илиев.

Междувременно директорът на пожарната е категоричен, че главният виновник за проблемите на пътя, е мъглата. От нея е и задушливата миризма, която не се вдигна до обяд.

Бременна жена има нужда от кръвопреливане след катастрофа

Приетите в "Света Анна" са 40-годишна жена и мъж на 30 г. Те са приети в Спешното отделение на болницата. И двамата са стабилизирани и контактни. Жената е с порезна рана на лява ръка, но остава за наблюдение. Мъжът е с травми на двата глезена, счупена подбедрица и нараняване на главата. По преценка на лекарите днес или утре му предстои ортопедична операция, съобщиха от "Света Анна".

"Мъжът е с травми на глезените и счупена подбедрица. Той има и контузна рана на главата. Жената е с тежка порезна рана на лявата ръка. И двамата са стабилизирани и контактни. В момента текат прегледи на невролозите", заяви пресаташето на болница "Св. Анна" Антон Луков.

Третият пострадал, настанен във Военна болница, е с комоцио и фрактура на носа. Той е контактен и е без опасност за живота, но остава за наблюдение в лечебното заведение. 

Репортери: Рада Богданова, Марина Малашева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.