Световноизвестният портретист Борис Георгиев е рисувал едни от най-известните личности на своето време

Държавната агенция "Архиви" показва портретите на Алберт Айнщайн и Махатма Ганди, рисувани от светоноизвестния български художник Борис Георгиев.

За  първи път агенцията показва и дигиталната колекция „Българска фотография“ с над 600 албума със снимки от живота на българина.

Ретроспективна изложба в памет на художника Анастас Константинов

Денят на българските архивисти, агенцията отбелязва с изложба на Борис Георгиев  - българският художник, автор на портрет на Алберт Айнщайн, нарисуван очи в очи с великия учен. В  Берлин през 1929-а Айнщайн  организира изложба на Борис Георгиев. Тогава за първи път е показан портретът, рисуван по повод  50-годишнината на учения.

"Той е един световен майстор на портрета. През 1929 г. неговото изкуство е представено лично от Алберт Айнщайн. Той портретува  едни от най-известните личности на своето време", обяснява Пламена Димитрова – Рачева, директор на ГХГ "Борис Георгиев" – Варна.

Откриха изложба със снимки на Боян Петров (ВИДЕО)

Сред тях е Махатма Ганди. Портретът му е един от малкото създадени приживе. Под изображението е поставен собственоръчно изписан текст на хинди и подпис на Ганди.

„Изкуство, което носи посланията за красотата, доброто и хармонията между хората!”, продължава Димитрова-Рачева.

Експозицията можем да видим до 24 октомври в изложбената зала на Държавната агенция "Архиви". А на сайта на агенцията вече можем да разгледаме над 2 милиона черно-бели негатива на бившето предприятие „Българска фотография“. Снимките са запечатали важни моменти от живота на българите, както и събития от политическия, социално-икономическия и културния живот на страната ни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.