Сделката била на стойност над 2 милиона евро

Оставиха в ареста четиримата обвиняеми от групапа за търговия с културни ценности. За схемата и задържаните накити на стойност 2 милиона евро разказа днес прокуратурата. 

Пред съда единият от обвиняемите обясни, че предметите са имитации, изработени от самия него. По думите му те са умишлено състарени. 

А арестуваният агент на ДАНС твърди, че работил по разкриването на друга схема. Той знаел, че в района се правят имитации и намерил купувач, защото имал съмнение за парите, с които ще плати. Арестът осуетил разработката му. 

СНИМКИ НА СЪКРОВИЩЕТО ВИЖТЕ ТУК

Сагата със спасеното съкровище започва преди месеци. А развръзката беше преди дни. 

"В понеделник се стигна до сделката. Задържахме 7 лица. Обвинение има към 4 от тях", поясни Ивайло Спиридонов от ГДБОП.

Един от задържаните е агентът на ДАНС Недко Добчев. Работи в системата от 2008-а година. Според прокуратурата той правел връзката между страните и подсигурявал купувачите. Информатори обаче издават схемата.  

Борисов: Има задържан от ДАНС за златно съкровище (ВИДЕО)

Обвинението твърди, че са задържани изключително ценни златни накити от преди новата ера. Най-голяма стойност има тракийският златен венец. 

В съдебната зала обаче адвокати и обвиняеми не се съгласиха с твърденията на прокуратурата. Според защитата в намерените предмети имало кадмий, което по думите на адвоката е доказателство, че това не са антични ценности. 

След разследване на NOVA: Осъдиха иманяр заради римска огърлица

Обвиненията срещу арестуваните са две - за организирана престъпна група и за продажба на културни ценности. В съдебната зала единият обвиняем заяви, че откритите скъпоценности били изработени от самия него. 

Разследването продължава. Търсят се и още накити от златното съкровище. 

Репортери: Наталия Герджикова, Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.