Цената ще бъде платена от държавата

Остра реакция на Корнелия Нинова след решението на правителството да даде 43 млн.лв. за  терен във Варна, известен като „Дупката”. Той е собственост на бившия депутат от БСП Георги Гергов и общината иска до го купи. Нинова твърди, че сделката е задкулисна, а цената - завишена. От общината отхвърлиха обвиненията.  

ЗАКОНЪТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА: Без финансиране от чужди лица и държави

Реакцията на лидера на червените дойде от социалните мрежи. Нинова заподозря социалиста Георги Гергов в пореден опозиционен залп срещу нея. А правителството - в задкулисна сделка с Гергов. Според Нинова цената на сделката била завишена четири пъти. 

"По информация, включително и на наши общински съветници, тя е на завишена цена. Оценявам го като част от задкулисието. От това да смесваш политика с бизнес. И да се харчат обществени ресурси за частни интереси", е мнението на Нинова.

Нинова: Внасяме вота след срещи с пациентски и лекарски организации

Не на това мнение обаче е председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. По думите му цената на сделката е за цялостен инвестиционен проект, който предстои да бъде реализиран, а не само на цената на земята. 

“Сделката, която се коментира, не е за конкретен терен. Тя е по отношение на 100 % от капитала на търговско дружество ЦУМ - ВАРНА АД. Не смятам, че днешната или тазседмичната сделка е форма на задкулисие. Напротив - тя е разрешение на един дългогодишен проблем, който има Варна“, каза председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов.

Теренът в центъра на Варна, по-известен като "Дупката", днес се ползва като паркинг. Причината е спрян строеж на търговски център, който започнал през далечната 1986-а година. По-късно "Дупката" става собственост на дружество на бившия червен депутат Георги Гергов. От години Община Варна иска да закупи терена, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на морската столица.

Политическа престрелка в парламента заради убийството

 “Мястото е емблематично за Варна. Искаме да подобрим средата там. Имаме нужда от този терен, който трябва да се превърне във визитка на града ни“, допълни още Балабанов.

В официална позиция за NOVA от финансовото ведомство обясниха, че на правителството било предложено да одобри допълнителен трансфер по бюджета на Община Варна в размер на 43 млн. лв. във връзка с решаването на дългогодишен инфраструктурен проблем, свързан с терен в централната част на града. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.