Причината е решението за автокефалия на Украйна

Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия заради отцепването на Украинската православна църква. Това заяви Александър Волков, говорител на руския патриарх Кирил, цитиран от Интерфакс и Ройтерс. 

Руската църква предупреждава за евентуални протести в Украйна

По-рано днес синодът в Истанбул подкрепи украинското искане за независима, автокефална църква, и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави независимата украинска църква. 

Константинополската патриаршия фактически встъпи в канонични отношения с разколниците, снемайки анатемата от лидера на неканоничната украинска църква на митрополит Филарет, заяви пред ТАСС шефът на синодалния отдел на Руската православна църква, който отговаря за отношенията на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда. 

Руската църква прекъсна отношенията си с Вселенския патриарх

"Константинопол фактически заявява, че влиза в каноническо общуване с разколниците и с лице, отлъчено от църквата. Свещеният Синод на РПЦ на своето предстоящо заседание на 15 октомври в Минск ще даде оценка на тези действия", каза той, цитиран от БТА. 

След тридневното си заседание в Истанбул Синодът на Константинополската патриаршия заяви, че "Вселенската патриаршия пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна". Той реши да отмени решението от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и възстанови ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на подчинение непосредствено на патриарха), предаде ТАСС. 
Синодът разгледа също жалбата срещу анатемата на главата на Киевската патриаршия Филарет Денисенко и срещу предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий Малетич и възстанови "свещеническото им звание". 

Във връзка с приетите решения Константинополската патриаршия призова "да се избягва присвояването на църкви, манастири и други обекти, а също всякакви други актове на насилие в Украйна". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.