Той се срещна с премиера Бойко Борисов

Главният мюфтия поиска да се търси компромис с външното финансиране на религиозните общности. Поводът е приет в четвъртък закон, който забранява на вероизповеданията да получават пари от чужбина.

Борисов: Спокоен съм за България, когато мюфтията и владиката са заедно

На среща с Бойко Борисов Мустафа Хаджи поискал финансиране да има и за вероизповеданията, които се изповядват от под един процент от населението. В приетия закон е заложено пари от държавата да получават само големите релгиозни общности, т.е. - християнството и исляма.

"Обсъдихме промените в законопроекта за вероизповеданията, приети на първо четене от Народното събрание. Доброто партньорство между държавните институции и представителите на мюсюлманското вероизповедание у нас допълнително допринася за недопускането на краен ислямизъм", коментира премиерът Борисов в профила си във Facebook.

Над 3 млн. евро за реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

"Имаме няколко забележки по отношение на този закон. За нас е важно Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България. Важно е те да не са под външно влияние. В момента ние трябва да каним гост преподаватели, които да преподават. Ще направим всичко необходимо да поканим преподаватели то Европейския съюз", заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.