Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

По думите му това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си. Той отбеляза, че за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса. 

„Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна”, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите. „В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още десет процента”, каза той. 

„Миналата година са отпуснати 28 милиона лева за ремонт на сградния фонд на военните училища”, припомни министърът. Той посочи, че е представил пред финансовото министерство визията си за необходимите средства за модернизация и поддръжка на съществуващата бойна техника при формирането на бюджета за следващата година. 

Каракачанов коментира, че продължава работата по въвеждането на доброволната военна служба и изрази надежда, че до края на мандата, тя ще бъде въведена. 

„Много млади хора, завършили средно образование, влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат. Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват”, каза министърът. Според него, затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия. 

Красимир Каракачанов поздрави първокурсниците от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Военна клетва положиха 155 курсанти.

В словото си началникът на военното училище бригаден генерал Пламен Богданов призова курсантите да не забравят, че са един от стълбовете и гарантите на държавността. 

В Националния военен университет денят беше отворен за гости и ученици, които разгледаха въоръжението и техниката на висшето учебно заведение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.