Четиримата служители са задочно подсъдни в южната ни съседка

Български граничари искат защита от народните представители срещу Турция. Четиримата служители са задочно подсъдни в южната ни съседка, защото при изпълнение на служебния си дълг застреляха турски рибар-бракониер.

Граничарите настояват за подкрепа от страна на институциите, които да се намесят в рамките на  правомощията си за благоприятен изход от процеса.

ЗАРАДИ УБИТ БРАКОНИЕР: Турция ще съди български граничари

Във вторник в Районния съд в Бургас четиримата граничари  ще застанат пред съда, за да дадат показания по делото срещу тях. То се води от Турския наказателен съд за убийството на турски рибар –бракониер през 2008 година. Надяват се на конкретни мерки от страна на държавата.

 „Мисля, че могат, зависи какво прави дипломатическата ни мисия в Турция, какво прави консулът там”, коментира адвокатът Станко Кралев.

Затова народните представители се ангажираха със срещи с експерти от Министерството на правосъдието, които започват още  днес.

„За да могат граничните  полицаи да получат информация от първа ръка за ситуацията, в която се намират и за възможностите за излизане от тази ситуация”, каза депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

Според депутати Турция нарушава международен договор, подписан през 1976 година.  Съгласно разпоредбите му, ако дадено лице бъде осъдено или оправдано в собствената си страна, то другата държава няма право да разглежда отново делото.

„Министерството на правосъдието трябва да се включи в каузата, да наеме адвокат,  дори само да се посочи факта,че Турция  е подписала конвенцията”, коментира народният представител от БСП Николай Тишев.

Граничарите се надяват на реални действия от страна на държавата. А граждански организации ще ги подкрепят на митинг във вторник пред съда в Бургас.

„Искам за мен да си изясня просто ще се сложи ли край на тоя проблем или догодина  пак имаме  такива  срещи, но  се чувствам по-спокоен”, казва Николай Петко, който е един от подсъдимите.  

Прокуратурата: Няма да екстрадираме граничарите в Турция

И адвокатите на граничарите, и народните представители са категорични, че държавата ни има механизми, които да гарантират сигурността на българските граничари. Четиримата вече бяха оправдани от Европейски съд по правата на човека в Страсбург.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.