След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира

До дни ще изпратим за нотификация в ЕК държавна помощ за малки мандри и кланици с поемане на 50% от разходите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на изложението “Фермер ЕКСПО” в гр. Раковски, предаде БГНЕС. След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени провилата за участие в нея.

Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. Министърът припомни, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление.

“Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, заяви министър Порожанов за изложението в Раковски.

В откриването на изложението участваха и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев. В програмата му е предвидена и конференция за новите технологии в животновъдството.

“Това е симбиоза и превлъпъщение на традиции и поглед към бъдещето. Новите технологии не са в противоречие с традиционните отрасли като земеделието“, каза Мария Габриел. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.