Протестиращите издигнаха лозунга „Стройте мостове, а не войни”

Протестиращи от цяла Германия проведоха в Берлин едно от най-големите за последните години шествия срещу ксенофобията и крайната десница, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТА.

По оценки на организаторите в протеста са участвали над 150 000 души. През лятото в няколко източногермански града се състояха акции срещу имиграцията и подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се засили преди утрешните избори в Бавария. 
Говорител на полицията отказа да направи оценка за броя на участниците в протеста, организиран от правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл". 

Протести посрещнаха Ердоган в Берлин (ВИДЕО)

Протестиращите носеха плакати с надписи "Стройте мостове, а не стени" и "Единни срещу расизма". Някои танцуваха под звуците на поп-музика.
В протеста под наслов "Неделими" се включиха различни групи, включително подкрепящи бежанците, защитавайщи правата на гейовете, както и мюсюлмански организации, отбелязва Асошиейтед прес. 
Пристигането на над милион имигранти, много от които бягащи от военни зони в Близкия изток, доведе до засилване на подкрепата за "Алтернатива за Германия". Очаква се партията да се представи добре на изборите в Бавария, отдавнашен бастион на консервативния Християнсоциален съюз, който е част от управляващата коалиция, отбелязва агенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.