Причината е обвинението на Турция към Рияд, че са организирали убийството на журналист

Съединените щати и Великобритания може да бойкотират Саудитска Арабия заради журналиста Джамал Кашоги. Двете държави  обмислят дали да изтеглят своите министри от големият икономически форум, организиран в Рияд. Турция обвинява Саудитска Арабия, че са организирали убийството на критично настроения към властта Кашоги. 

Компании и медии бойкотират Саудитска Арабия

В събота Доналд Тръмп се закани, че ще има сериозни наказания, ако се окаже, че Саудитска Арабия има общо с убийството на Джамал Кашоги. В същото време прецидентът не очаква големите сделки за продажби на оръжие между САЩ и Саудитска Арабия да бъдат засегнати.

Си Ен Ен и други медии критикуваха позицията на американския президент. Редакционни коментари поставиха въпроса дали бизнеса на военно-промишления комплекс е по-важен от факта, че режима в Рияд е организирал и извършил убийството на журналист. Доналд Тръмп каза, че неговия зет и съветник в Белия дом, Джарет Къшнър, е говорил по телефона с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който категорично отрекъл обвиненията.

Турция заяви, че има запис с убийството на саудитския журналист

 "Ще разберем какво е станало. Следим случая внимателно. Възложили сме го на някои от най-добрите ни хора, също както направиха Турция и Саудитска Арабия", заяви Тръмп.

Паралелно с обвиненията, че Доналд Тръмп не прави достатъчно по случая има и публикации, които наричат проблема "несъществуващ". Обявените от американския президент сделки за оръжие с Рияд на стойност 110 милиарда долара, в по-голямата си част са декларирани намерения или договори, подписани от предишната администрация.

Турски медии: Екип от 15 саудитци са планирали убийството на Джамал Кашоги

През последните дни се появиха информации, че турското разследване разполага със записи, които доказват че журналистът е бил измъчван и убит. Записите били запазени в паметта на часовника му, свързан с мобилния му телефон.

Делегация на Саудитска арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на Джамал, известен с критиките си към кралското семейство в Рияд. Следите му се губят след посещение в сградата на консулството на Саудитска арабия в Истанбул.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.