Даряват ли българите повече средства за благотворителност?

Над 101 милиона лв. са дарени през 2017 г. у нас, сочат данните на Българския дарителски форум. Това е с 5 милиона повече от предходната година. Най-щедри сме, когато става дума за образование и наука, както и за детско и младежко развитие. Фондация "Светът на Мария" работи за интегрирането на млади хора с интелектуални затруднения. 

Симеон Ангелов посещава фондацията вече 4 години. Благодарение на работа със специалистите, той успява да си намери препитание извън пределите на дневния център.

"Добре се справям, малко е натоварено, но свикнах", заяви Ангелов. Когато не е на работа, момчето посещава центъра. Тук младежи с интелектуални затруднения  участват в различни занимания, които да ги научат как да се справят в реалния свят. За тях той често е предизвикателство.

Урок за синдром на Даун и толерантност в обществото от "Живот със Синдром на Даун"

"В момента имаме 35 клиенти, които работят в 4 ателиета в дневния център", каза ръководителят на дневния център Соня Джонева.

Според нея младежите се чувстват като равностойни членове на обществото. През изминалата година 110 дарители и 80 компании са отделили от сърцето и портфейла си, за да подкрепят каузата на фондацията.

Фондация предлага безплатен домашен тест за ХИВ

През последните няколко години "Светът на Мария" е успяла да помогне на 10 младежи с интелектуални затруднения да намерят своето призвание. Работата им продължава, защото процесът на интеграция не е въпрос на документация и разпоредби, а на реална работа в истинския живот.

Стажант-репортер: Кристиян Попов 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.