Инфлацията достигна 3,6% по данни на статистиката

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, показват данните на Националния статистически институт.

С колко се обезценяват доходите ни?

Според финансовия анализатор и журналист Кузман Илиев поскъпването на основни стоки и услуги поставя не толкова сериозен проблем с обезценяването на доходите ни, колкото поставя хората в опасна среда да се поддават на спекулации.

ОКОНЧАТЕЛНО: Парното и топлата вода поскъпват с между 2 и 9% (ВИДЕО)

„По  депозитите получавате лихва от 0,3%, а инфлацията е 3,6%. Тоест, това, което получавате за спестяванията си, е изядено като доходност - защо да го държите в банка? И започвате да търсите рискови инструменти, инвестирате в неща, които не много ясно разбирате, пазарът на недвижими имоти расте – това е една среда, в която се правят много грешки”, обясни Кузман Илиев в студиото на „Здравей, България”.

България е на седмо място по поскъпване на жилища в ЕС

„Ако погледнем малко по-мащабно върху картината, виждаме, че икономическият растеж е по-сериозен – номиналното му изражение е близо 8%, а реално според статистиката е 3,4% за второто тримесечие на годишна база. Също така се увеличават заплатите. Проблемът е за хората, които получават пенсии и доходи, които не успяват да се повишават с подобни ускорени темпове”, смята финансовият анализатор и журналист Владимир Сиркаров.  Той обаче успокоява, че в крайна сметка, когато икономиката расте и заплатите се повишават, хората харчат повече, а това увеличава цените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.